Det begyndte på en marcipanfabrik Der er langt fra marcipan til chips. Men historien om KiMs starter på Odense Marcipanfabrik i begyndelsen af 1960´erne. ![]() Varemærket KiM blev registreret første gang i 1961. Men det viste sig, at der allerede var et tysk cigaretmærke med det navn. Derfor blev det besluttet at tilføje et "s", så det blev til KiMs. I 1963 sendte marcipanfabrikken de første saltede peanuts det danske marked. Det var dog først i 1965, at peanuts blev lanceret under det senere så kendte navn KiMs. I 1968 blev Odense Marcipanfabrik og dermed KiMs solgt til fire erhvervs-virksomheder: De Danske Sukkerfabrikker, Incentive, Otto Mønsted og Kryolitselskabet Øresund. De nye ejere ville have, at KiMs ekspanderede ved hjælp af gode produktionsfaciliteter og intensiv markedsføring.Ny fabrik ![]() I 1974 blev Odense Marcipanfabrik og dermed KiMs lagt sammen med småkageproducenten Kjeldsen & Co. Navnet blev Danish Fancy Food Group A/S - gruppen skulle producere fancy fødevarer (lette fødevarer). I 1990 blev gruppen overtaget af den norske fødevarekoncern Nora, og KiMs blev udskilt som et selvstændigt aktieselskab. Året efter blev KiMs en del af den norske Orkla-koncern. I 1995 købte KiMs Party Food i Give og begyndte selv at producere kartoffelchips. I 2000 blev KiMs en del af Chipskoncernen, der er en af de markedsledende producenter af chips og snacks i Skandinavien og Baltikum. Chipskoncernen er i dag ejet af Orkla koncernen. I de seneste 10 år har KiMs investeret massivt i at automatisere mange arbejdsgange i produktionen, så medarbejderen slipper for tunge løft og ensidigt gentaget arbejde. Fabrikken i Søndersø er i dag topmoderne. I 2007-2008 har KiMs investeret i stort og udvidet tankanlæg, så hele chips-sortimentet er i en sundere udgave stegt i solsikkeolie. KIMs har i samme periode investeret i anlæg til automatisk sortering af skrællede kartofler, som har betydet, at manuel sortering i støjende omgivelser nu er historie. Siden 2000 har KiMs investeret mange penge i miljøet en indsats som kommer tilbage i form af sparede ressourcer til gavn for det omgivne miljø og arbejdsmiljøet. Eksempelvis har man installeret et avanceret energianlæg, hvor overskudsvarme fra produktionen genbruges. Ligeledes genindvindes vandet der koges ud af kartoflerne. Vandet bruges til vask og skrælning af kartoflerne, inden de skæres i skiver. Målsætningen er at spare 5% på energiforbruget pr. år. |