Fra jord til butik Det er en kompliceret affære at fremstille chips - selv om opskriften er enkel. For at lave chips skal der naturligvis bruges kartofler. Derudover skal man bruge vegetabilsk olie og krydderier. Hos KiMs bruger vi cirka fire kg kartofler af høj kvalitet til at fremstille ét kg chips. ![]() I løbet af et år bruger KiMs 20.000 tons kartofler.Kun det bedste er godt nok Kartoflernes vej fra rodfrugt til chips begynder med en grundig sortering og afvaskning. De kartofler, der bliver godkendte til produktionen, bliver vasket omhyggeligt for at fjerne al den jord, der måtte være på de opgravede kartofler. Kartoflerne bliver kontrolleret en ekstra gang for at sikre, at de er gode nok til at blive til chips. Herefter skrælles og snittes kartoflerne i præcis samme tykkelse. ![]() Inden de færdige chips kommer i poser, holder en elektronisk fotocelle et vågent øje med hver eneste chips. Er der mørke eller plettede chips, bliver de sorteret fra. Til sidst bliver chipsene fordelt i poser, og når der er den angivne mængde i posen, bliver poserne lukket og forseglet. Under produktionen bliver der gjort meget for at sikre, at alle produkter lever op til KiMs standard for kvalitet. Computere sikrer, at alle poser vejer det, de skal, og at de er tætte. Den optiske laser sikrer, at der ikke ryger mørke eller plettede chips i poserne. Og en metaldetektor sørger for, at der ikke ved et uheld ryger en lille metalstump eller lignende med i poserne.KiMs i butikkerne ![]() Kartonerne er ofte lavet, så man kan åbne og sætte dem direkte ind i forretningen, hvorefter de fungerer som en salgsudstilling i sig selv. KiMs har ikke noget stort lager, da materialer og varer leveres så hurtigt som muligt ud til butikker og kunder. Sammen med et stort vognmandsfirma er det KiMs egen flåde af lastbiler, der kører produkterne ud i landet. KiMs laver stort set alle sine chips på fabrikken i Søndersø på Fyn. |