Baggrund om Samsøgaard-chips Læsø Saltsyderi Læsø Saltsyderi begyndte saltproduktionen på Læsø den 5. juni 1991. Her blev det første gourmet-salt i nyere tid gjort klart til afdrypning og tørring. Læsø Saltsyderi består i dag af tre sydehytter med i alt seks pandeanlæg, som hvert år producerer 50 ton af det fine-ste danske salt, som efterspørges overalt i Danmark. Tolv medarbejdere er del af den rendyrkede danske salt-succes, og de fortæller historien om saltsydningen til de mange gæster, som hvert år valfarter til Læsøs helt eget salt-imperium. Centralt i produktionen af saltet, er respekten for oprindelige håndværksmetoder og for de processer, som i århundreder er blevet brugt til at skabe det gode danske salt. Læsø har som det eneste sted i Danmark sin egen lage af stærkt saltholdigt grundvand. Grundvandet dannes under øens sydvendte strandenge som del af en kompliceret naturlig proces, hvor havvandet siver ned i sandlagene inde på land. Nedsivningen bremses i to-tre meters dybde af et kompakt lag blåler, som forhindrer videre nedsivning. Herfra indgår havvandet i sommerhalvåret i en kraftig fordampningsproces, som over en længe-re årrække hæver saltkoncentrationen helt op til 1416%. Arkæologiske udgravninger på Læsø har vist, at saltsydningen i sin tid havde så stort et omfang, at den må betegnes som en industri Danmarks første industri, som begyndte allerede omkring år 1100. Først i 1652 ophørte den oprindelige saltsydning på Læsø, da sydemestrene løb tør for det brændsel, som er en central del af sydeprocessen. I dag har Læsø Saltsyderi igen fået mulighed for at benytte sig af det oprindelige brændsel, når saltet sydes. Samsøkartoflen For mange danskere er Samsø-kartoflen indbegrebet af den danske sommer og de lækkerier, som vi forbinder med det gode danske sommerbord. Samsø er stedet, hvor kar-toffelavlerne som følge af øens helt specielle jord- og vejrforhold kan dyrke nye danske sommerkartofler af ypperste kvalitet. Kartofler, som efterfølgende sendes i handelen før alle andre kartoffelavlere kan levere. Ofte til tårnhøje priser, som kvalitetsbevidste danskere dog hellere end gerne betaler for at få det bedste af det bedste på middagsbordet. Dyrkningen af kartofler er en ældgammel tradition på Samsø, der daterer sig ca. 100 år tilbage. En overgang havde øboerne sågar deres helt egen kartoffelsort ved navn Sydens Dronning. Arne og Jens Kremmer Jensen I/S producerer årligt ca. 3.000 tons Samsø-kartofler. Virksomheden dyrker tidlige Samsø-kartofler, spisekartofler og læggekartofler til eksport. Tidlige Samsø-kartofler er en betegnelse for de allerførste nye danske kartofler, som hvert år sælges sidst i maj og først i juni måned. Samsø-kartoflerne fra Arne og Jens Kremmer Jensen er underlagt de strengeste kvalitetskrav med henblik på at give forbrugeren det bedst mulige produkt, når det handler om smag, kogefasthed og kartoflernes udseende og størrelse. |