Forside > Skoleservice > De sarte kartofler
De sarte kartofler
Kun de bedste kartofler kan bruges til chips hos KiMs. Det er en kunst at lave gode kartofler til chips.

Kartofler til chips skal behandles meget varsomt - lige fra de bliver lagt i jorden om foråret, til de bliver høstet om efteråret. Sukkerindholdet er den store joker, når man laver chips. Det kan være svært at styre, og hvis indholdet af sukker er for højt, får man mørke og grimme chips.

Det er lidt af en kunst at lave gode kartofler til chips. Der skal gødes fra starten og i de rigtige mængder. Kartoflerne skal gro jævnt - derfor skal de passes med vand.

Det perfekte vejr
Hvis en vejrgud skulle passe de små brune nede i jorden efter alle kunstens regler, lød opskriften på solskin og 20 graders varme hver dag på nær en dag om ugen, hvor det skulle regne.

Pludselige skift mellem regn og tørke giver revnede eller deforme kartofler. Så er der kartoffelavlerens mareridt nummer to: Skimmel, der kan ødelægge en hel høst. Og der er en plage mere - rust - der giver brune, runde ringe i kartoflerne og gør dem uegnede til chips.

Kartoflerne høstes
Når kartoflerne bliver høstet, skal de gerne være blevet runde og middel i størrelse - ikke for store og ikke for små. De skal høstes varsomt og gerne i tørvejr ved 15-20 grader. Ikke noget med stød, for så får de brune pletter, der kan ses på chips. De må heller ikke fryse, når de kommer op af jorden. Hvis temperaturen er under +8º C, stiger sukkerindholdet.

Og hvem sagde, at rådne æg var sarte? Måske det gamle mundheld skal omformuleres til: "…skal behandles som en kartoffel til chips".
Video Følg kartofles vej fra marken til de færdige KiMs chips
(Vent lidt til filen er hentet - og husk at skrue op for lyden)
Check kvaliteten Er du ikke 100% tilfreds med posens indhold, så send den til os.