Historien om chips Chips så første gang dagens lys på et eksklusivt hotel i den amerikanske stat New York i 1853, da en krævende kunde ønskede meget tynde og meget sprøde kartofler.
Uden kartoflen ingen chips. Man kan ikke fortælle historien om chips uden at fortælle om kartoflen. Kartoflen er i dag en fast del af den vestlige verdens madkultur, men har en eksotisk historie.
Tusindårig historie Faktisk skal man helt til Sydamerika for at finde kartoflens rødder. Indbyggerne, i det område vi i dag kender som Peru, har spist rodfrugten så langt tilbage som for 2000 år siden.
Nogle mener, at det var Columbus som bragte kartoflen til Europa. Mest sandsynligt er det dog, at spanske soldater i 1500- og 1600-tallet bragte kartoflen til Europa fra Sydamerika.
En engelsk opdagelsesrejsende bragte også en kartoffelplante med hjem til Dronning Elizabeth 1, hvor den dengang eksotiske plante kom til at slå rødder i den kongelige have. Dronningens chefkok havde aldrig set planten før, så han lavede simpelt hen en salat af bladene. Dronningen var naturligvis ikke imponeret over resultatet. |
|