Forside > Skoleservice > Popcorns historie
Historien om popcorn
Columbus blev budt på popcorn, da han opdagede Amerika i 1492.

De flyvske majskerners historie går langt tilbage. Man ved med sikkerhed, at poppede majskorn var kendt i Sydamerika for flere tusind år siden, og man er temmelig sikker på, at de første popcorn sprang i Mexico. Popcorn var for eksempel en vigtig fødekilde for Azteker-indianerne, som også brugte popcorn i mange andre sammenhænge. Men indianerne spiste formentlig også popcorn, når de var sultne for sjov.

Den oprindelige måde til at få majskornene til at poppe var at opvarme sand ved hjælp af ild og herefter stege majskornene, når sandet var brændende varmt.

Vrede ånder
Gamle indianske folkesagn fortæller, at der boede ånder inde i majskernerne. Normalt var ånderne rolige, men når deres hjem blev for varmt, blev de så arrige, at mejskernen eksploderede og blev til popcorn.

Nogle nordamerikanske indianerstammer var langt forud for deres tid og brugte de samme principper, som mange år senere blev benyttet i popcornmaskiner. Det vil sige kombinationen af varme, olie og en pande.

Det er også helt sikkert, at der blev lavet popcorn steder som Kina, Sumatra (Indonesien) og Indien, mange år før Columbus besøgte Amerika.

Falder i europæernes smag
Columbus var formentlig den første europæer, som smagte popcorn. Da han ankom til Vestindien, forsøgte de indfødte at sælge popcorn til hans besætning. Det kan man læse i hans notater.

Da de europæiske indvandrere begyndte at slå sig ned i Amerika, var popcorn blevet populære over hele kontinentet. Stort set alle indianerstammer i både Nord- og Sydamerika spiste popcorn. Man dyrkede mere end 700 typer majs og havde opfundet avancerede anordninger for at poppe popcorn.

De nye indbyggere overtog hurtigt traditionen, og kvinderne begyndte at servere popcorn med sukker og fløde til morgenmad.

I 1885 blev verdens første popcornmaskine opfundet af Charlie Cretors, og i dag er en stor del af popcornmaskinerne stadigt fremstillet af Cretors-slægten.

Popcorn indtager hjemmet
Helt frem til 2. Verdenskrig var popcorn stort set ukendt uden for USA. Under 2. verdenskrig blev en stor del af de sparsomme amerikanske sukkerrationer sendt til de amerikanske tropper i andre lande. Det betød, at der ikke var meget tilbage i USA til at lave slik af. Det fik amerikanerne til at spise tre gange så meget popcorn som ellers. Samtidig introducerede amerikanske tropper popcorn andre steder i verden.

Men da fjernsynet blev populært i USA, faldt salget af popcorn drastisk. Indbyggerne gik mindre i biografen og kom mindre på gaderne, hvor popcorn-boderne traditionelt havde stået for en stor del af salget. Men da først amerikanerne begyndte at spise de poppede korn hjemme foran fjernsynet, steg salget til et niveau meget højere end før 2. Verdenskrig.

Kort efter 2. Verdenskrig eksperimenterede Percy Spencer med popcorn og mikrobølger. Det lykkedes til sidst at få dem til at poppe. Det var faktisk disse eksperimenter, der førte til mikrobølgeovnen.
Video Følg kartofles vej fra marken til de færdige KiMs chips
(Vent lidt til filen er hentet - og husk at skrue op for lyden)
Check kvaliteten Er du ikke 100% tilfreds med posens indhold, så send den til os.