Chips - spist fra nord til syd Ved udgangen af det 18. århundrede var kartoflen kendt og blev spist over alt i Europa.
Kær kartoffel fik mange navne. I Spanien: Patata, Finland: Peruna, Tyskland: Kartoffel, Frankrig: Pomme de terre (jordæble), Irland: Murphy, Italien: Tartuffolo.
Men europæerne begyndte først at spise kartofler i stor stil i begyndelsen af det 19. århundrede. Og med kartoflens udbredelse i Europa og USA, var grundlaget også lagt for chips. Chips så første gang dagens lys på et eksklusivt hotel i den amerikanske stat New York i 1853.
Opfindelsen af chips Den stenrige jernbanekonge Cornelius Vanderbilt var gæst i restauranten. Han var kendt som en meget krævende kunde, og han sendte flere gange sine kartoffelskiver ud i køkkenet, da han mente, de var alt for tykke.
Den efterhånden temmeligt ophidsede kok besluttede sig for at give gæsten en lærestreg. Han skar kartoflerne ud i ekstremt tynde skiver og stegte dem hårdt i olie, indtil de var sprøde og gyldne.
Den nye opfindelse faldt i Vanderbilts smag og snart efter også i mange andre amerikaneres. Men chips blev først en handelssucces i Amerika, da en Mrs. Scudder opfandt vokset papir til at opbevare de sprøde chips i. |
|