Forside > Skoleservice > KiMs Historie
Fra familiefirma til nordisk koncern
Odense Marcipanfabrik havde i mange år været et familiefirma ejet af familien Thobo-Carlsen, men i foråret 1968 solgte de fabrikken. Ejerskiftet var det først skridt mod en stor nordisk industrikoncern.
De fire nye ejere var De Danske Sukkerfabrikker A/S, Otto Mønsted A/S, Kryolitselskabet Øresund A/S og Incentive A/S. Det var fire sværvægtere i dansk erhvervsliv med rødder tilbage til nogle af industriens mest berømte personligheder som f.eks. C.F. Tietgen, som var medstifter af De Danske Sukkerfabrikker i 1872.
Mere fokus på KiMs
I 1968 var De Danske Sukkerfabrikker en af de mest solide koncerner i Danmark. Kryolitselskabet Øresund var ligeledes en velkonsolideret fond, der byggede på et traditionsrigt dansk industriselskab med aner helt tilbage til 1847. Kryolitselskabet blev oprindeligt dannet for at organisere udvindelsen af kryolitmineraler på Grønland.

Otto Mønsted fonden blev stiftet i 1934 på baggrund af Otto Mønsteds formue. Han etablerede som den første i Danmark en produktion af margarine i Århus i 1883.

I forhold til de tre andre nye ejere af marcipanfabrikken var Incentive A/S en årsunge, grundlagt i 1967. Incentive blev skabt på initiativ af Privatbanken, der hermed etablerede landets første selskab, der havde til formål at investere i andre virksomheder.

De nye ejere ønskede, at KiMs skulle vokse. Allerede på det første bestyrelsesmøde efter ejerskiftet blev der lagt vægt på, at KiMs skulle markedsføres massivt. Bestyrelsen fandt det nødvendigt med flere reklamer for at øge danskernes interesse for snacks i almindelighed og KiMs i særdeleshed.

Få år efter, at familien Thobo-Carlsen havde solgt virksomheden, skete der atter ændringer i ejerskabet. De fire ejere af Odense Marcipanfabrik lagde i 1974 Odense Marcipanfabrik og småkagevirksomheden Kjeldsen & Co A/S sammen til Danish Fancy Food Group A/S.
Norsk overtagelse
Efter flere gode år med pæne overskud i slutningen af 1970´erne og begyndelsen af 1980´erne fik Danish Fancy Food Group problemer med indtjeningen.

Selv om virksomheden havde gennemgået omstruktureringer og ændringer i organisationen, var der stadigt store problemer. I 1990 blev den sat til salg, og der var især stor interesse for KiMs, der på det tidspunkt sad på omkring 40% af det danske chips- og snacksmarked.

Det endte med at blive den norske fødevarekoncern Nora, der i 1990 købte Danish Fancy Food Group. Allerede i 1991 blev KiMs dog en del af den ligeledes norske Orkla-koncern. Det skete som et resultat af en fusion mellem Nora og Orkla.

I år 2000 indgik Orkla og finske Chips Koncern en aftale om at etablere Nordens største snacksvirksomhed. KiMs er således en del af en nordisk koncern, der er den ledende udbyder af chips og snacks i Norden. KiMs er i dag 100% ejet af Orkla.


KiMs som barn af Odense Marcipanfabrik Et sjovt navn til snacks Fra familiefirma til nordisk koncern Danskerne får smag for snacks KiMs i voksealderen KiMs i hård konkurrence Milpæle i KiMs historie